Szukaj

Green Valleys

Miód spadziowy

  • 0.4kg
  • 0.9

Miód spadziowy jest uważany za jeden z najcenniejszych miodów. Powstaje ze spadzi liściastej lub iglastej, czyli zmieszanej z sokami drzew wydzieliny mszyc i czerwi. Spadź pojawia się na drzewach w czystych rejonach, dlatego nie spotyka się jej zbyt często. W dodatku może nie pojawić się każdego roku – zdarza się, że spadź występuje tylko raz na kilka lat.

Kolor miodu spadziowego zależy od drzewa, z jakiego została pobrana spadź - najczęściej jest zielonkawy lub ciemnożółty, jednak może przybierać barwę brunatną, a nawet czarną. Miód spadziowy liściasty jest jaśniejszy, iglasty – bardzo ciemny, nawet czarny. W smaku tego rodzaju miodu jest wyraźnie wyczuwalna żywica, jest on bardzo aromatyczny i gęstszy, niż większość miodów nektarowych.

Miód spadziowy charakteryzuje się dużą zawartością wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, flawonoidów oraz witamin: A, K, C, B2, B6 czy PP – wykazuje aż 9-krotnie większą zawartość tych cennych składników w porównaniu do miodów nektarowych. W miodzie spadziowym znajduje się nawet dwa razy więcej aminokwasów i białek, niż w innych miodach.

Ze względu na jego bogaty skład miodem spadziowym śmiało można zastąpić różne suplementy diety w okresie osłabienia organizmu, przy rekonwalescencji, antybiotykoterapii i anemii. Podobnie, jak niektóre miody nektarowe ma działanie wykrztuśne. Miód spadziowy działa również przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran i odmrożeń, wykazuje silne korzystne działanie na układ pokarmowy, szczególnie w przypadku zatruć czy stosowania silnych leków. Może być stosowany wspomagająco w stanach zaburzeń nerwicowych oraz przy kłopotach z nadciśnieniem.

Dostawa: 3 dni

Nasza najnowsza kolekcja

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj